Recomandări pentru prevenirea infecțiilor bacteriene la nivelul pielii

Înțepătură, mușcătură, arsură sau abraziune la nivelul pielii? Orice astfel de mică leziune poate cauza mediul propice pentru dezvoltarea unei infecții. Cu siguranță prevenția este mult mai eficientă decât tratamentul. Chiar dacă nu putem preveni de fiecare dată o infecție, putem lua o serie de măsuri pentru a reduce pe cât posibil riscul.

Iată care sunt principalele recomandări pentru prevenirea infecțiilor bacteriene la nivelul pielii:

1. Mențineți pielea curată și bine îngrijită

Cea mai bună modalitate de a preveni o infecție la nivelul pielii este prin practici de igienă adecvate. Spălați-vă întotdeauna mâinile, mai ales după manipularea obiectelor murdare. Igiena mâinilor este cea mai importantă modalitate de a preveni răspândirea infecțiilor cutanate în orice cadru. Este de preferat să utilizați apă caldă și săpun, să spălați bine timp de aproximativ 20 de secunde, inclusiv zonele dintre degete și unghiile. La final, clătiți bine cu apă și uscați-vă mâinile folosind un prosop de hârtie sau de bumbac. Dacă nu aveți acces la apă și săpun, folosiți un gel dezinfectant.

2. Îngrijiți corect orice leziune la nivelul pielii

Acordați atenție crescută îngrijirii rănilor de orice fel, chiar și a celor minore. Orice fisură minoră la nivelul pielii poate reprezenta un mediu propice pentru ca bacteriile să pătrundă și să se dezvolte.

Majoritatea rănilor se vindecă în maximum 2-3 săptămâni, dar dacă rana începe să se agraveze în loc să se amelioreze, poate reprezenta un semn distinctiv de infectare a rănii.

Semnele de rană infectată includ:

  • durere și disconfort;
  • roșeață;
  • schimbare de culoare sau dimensiune a rănii;
  • edem;
  • piele caldă sau fierbinte la atingere;
  • puroi și vezicule.

Dacă infecția se extinde dincolo de rană, este posibil să apară și simptome sistemice, cum ar fi febră și frisoane, greață, vărsături, stare de rău generală.

Înainte de toate, este important să vă spălați bine mâinile cu apă caldă și săpun înainte de a atinge rana. Rana trebuie curățată cu grijă – rețineți că în caz de răni severe este esențial să solicitați sprijin medical de specialitate. Este important să fie îndepărtate orice resturi de la nivelul rănii – praf, murdărie, pământ, iarbă, nisip etc.

După curățare, rănile trebuie protejate de contactul cu factorii externi, precum murdărie, praf, secreții etc. Acești factori cresc riscul de infecție și încetinesc procesul de vindecare. Poate fi benefică și o soluție antiseptică pentru curățarea rănii.

Dacă sunt necesare bandaje pentru a acoperi leziunile, ideal este să folosiți bandaje sterile. NU rupeți crustele care se formează pe răni și nu zgâriați rănile. Solicitați asistență medical în cazul rănilor mai severe, mai ales dacă sunt cauzate de mușcături de om sau animal. Solicitați asistență și dacă rana nu se vindecă sau se agravează, dacă apar simptome ca durere, senzație de căldură la atingere, puroi etc.

3. Aplicați un produs pentru prevenirea infectării rănilor

Poate fi de ajutor un produs topic cu antibiotic aplicat la nivelul rănilor. Un astfel de produs poate conține unul sau mai multe ingrediente cu efect antibacterian. Astfel de ingrediente active pot preveni infecțiile bacteriene la nivelul pielii și în plus pot favoriza vindecarea mai rapidă a rănilor, prevenind agravarea.

4. Protejați imunitatea organismului

Pielea este bariera de protecție a corpului, iar un sistem imunitar slăbit poate afecta această barieră. Crește astfel riscul de iritații, inflamații, piele uscată și infecții cutanate. De asemenea, repararea pielii afectate depinde de starea sistemului imunitar. Când imunitatea este scăzută, procesul de reparare a rănilor este influențat, crește riscul de infecții, afectând astfel procesul de vindecare.

Cum putem susține imunitatea organismului? Imunitatea vine din interior – este important astfel să avem un stil de viață sănătos. Elementele unui stil de viață sănătos includ:

  • alimentație hrănitoare, sănătosă și echilibrată;
  • mișcare în fiecare zi;
  • program sănătos de somn – somn suficient și de calitate;
  • gestionarea eficientă a stresului din viața de zi cu zi;
  • renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fum de țigară sau alte noxe.

Imunitatea este strâns legată de diferiți factori ce țin de stilul de viață.

5. Evitați expunerea la factori ce cresc riscul de infecții

Evitați contactul direct cu persoane care prezintă semne de infecții cutanate. NU folosiți în comun cu alte persoane produse de îngrijire personală, precum prosoape, săpunuri solide, obiecte de îmbrăcăminte, aparate de ras, forfecuțe de unghii etc.

Pentru prevenirea infecțiilor bacteriene la nivelul pielii sunt necesare o serie de măsuri de igienă personală adecvată, îngrijirea corespunzătoare a pielii și adoptarea unui stil de viață sănătos. Astfel, putem reduce semnificativ riscul de infecții cutanate. De asemenea, este important să fim atenți la semnele și simptomele precoce ale infecțiilor cutanate și să solicităm asistență medicală la nevoie, pentru a preveni complicațiile.

Surse foto: Shutterstock

Referințe:

  • Skin infections, link: https://www.cdc.gov/antibiotic-use/skin-infections.html
  • Skin Infections: Prevention and Disinfection, link: https://www.dhs.wisconsin.gov/skin-infection/prevention-disinfection.htm
  • Wound infection, link: https://dermnetnz.org/topics/wound-infections
  • Infected wounds, link: https://patient.info/infections/wound-infection

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Scroll to Top
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.