Procesul de vindecare a rănilor este o reacție fiziologică naturală a organismului la leziunile tisulare. Cu toate acestea, vindecarea leziunilor pielii sau a rănilor nu este un fenomen simplu, ci implică o interacțiune complexă între numeroase tipuri de celule.
Micromediul plăgii este definit ca mediul exterior al plăgii și în contact direct cu suprafața acesteia. Acesta poate fi de două tipuri: mediu uscat și mediu umed. De multe ori după o leziune a pielii ni s-a spus „lasă rana neacoperită, la aer”. Cât de corectă este, însă, această afirmație? Care este abordarea potrivită când vine vorba despre vindecarea leziunilor pielii?
Cum se vindecă cel mai bine rănile?
În concepția populară, pentru a favoriza vindecarea leziunilor pielii este necesară menținerea rănii uscate și expuse la aer. Cu toate acestea, în ultimii ani ideea de vindecare a rănilor în mediu umed a câștigat o atenție semnificativă în rândul specialiștilor și profesioniștilor din domeniul sănătății. Vindecarea leziunilor pielii sau a rănilor într-un mediu umed implică menținerea unui mediu umed controlat peste locul rănii, care în multe cazuri s-a dovedit a avea numeroase avantaje față de abordarea tradițională, în mediu uscat, la aer.
Cercetările au arătat nu doar că mediul umed previne formarea crustelelor, fenomen echivalent cu accelerarea procesul de vindecare, dar reduce și riscul de infectare, prin acoperirea plăgii și izolarea de mediul exterior. Umiditatea facilitează epitelizarea mai rapidă, reduce durerea și formarea cicatricilor, pe măsură ce straturile pielii se repară mai repede.
De ce mediul umed favorizează vindecarea rănilor?
Dovada că rănile în mediu umed se vindecă mai repede decât în mediu uscat a venit încă din 1962, datorită Dr. George D. Winter și a lucrării sale de referință, „Formation of the Scab And The Rate Of Epithelialization Of Superficial Wounds In The Skin Of The Young Domestic Pig”. Cercetările sale au arătat că, spre deosebire de teoria convențională că rănile ar trebui lăsate să se usuce și să formeze cruste pentru a promova vindecarea, rănile se vindecă mai repede, de aproximativ 2,2 ori dacă sunt menținute într-un mediu umed.
- Principalul motiv pentru care rănile se vindecă mai repede într-un astfel de mediu este că celulele epiteliale (keratinocite) reușesc să se deplaseze mai ușor. Dacă mediul plăgii este uscat, celulele vor trebui să găsească umezeală profund în patul plăgii, astfel încât să poată migra. Acest lucru încetinește procesul de vindecare. Astfel, mediul umed favorizează reepitelizarea tegumentelor.
De asemenea, când o rană este uscată, formează o crustă, ceea ce ar putea părea un lucru bun. De fapt acea crusta diminuează multiplicarea și migrarea celulelor noi ale pielii și încetinește procesul de vindecare.
În condiții optime de umezeală, celulele pot crește, se divid și pot migra pentru a îmbunătăți formarea de țesut nou. În această fază de vindecare a rănilor, un mediu umed este esențial pentru metabolismul și multiplicarea celulelor și implicit pentru vindecarea mai rapidă a rănilor.
Mediul umed – favorabil pentru vindecarea rănilor!
Iată care sunt pe scurt beneficiile menținerii unui mediu umed când vine vorba despre vindecarea leziunilor pielii:
- favorizează vindecarea rănii, prin accelerarea procesului de închidere a plăgii, reducerea timpului până la vindecare, susținerea regenerării celulare, stimularea sintezei de colagen și susținerea angiogenezei (dezvoltarea de noi vase de sânge) care facilitează refacerea tegumentului;
- minimizează formarea cicatricilor;
- reduce riscul de infecție, formând o barieră împotriva agenților patogeni externi;
- reduce durerea și disconfortul;
- permite îndepărtarea nedureroasă a pansamentului, fără a deteriora țesutul nou format.
Rețineți! Există, însă, și o serie de excepții. Cel mai bine este să solicitați sfatul medicului dacă vă confruntați cu orice fel de leziune. Vindecarea rănilor într-un mediu umed nu este potrivită pentru orice tip de rană.
Surse foto: Shutterstock
Referințe:
- Should You Bandage a Cut or Sore or Let It Air Out?, link: https://health.clevelandclinic.org/cover-wound-air
- Clinical Impact Upon Wound Healing and Inflammation in Moist, Wet, and Dry Environments, Adv Wound Care (New Rochelle). 2013 Sep; 2(7): 348–356., link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842869/
- Comparison of the effects of moist and dry conditions on dermal repair, J Invest Dermatol. 1988 Nov;91(5):434-9, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3171219/
- Formation of the scab and the rate of epithelization of superficial wounds in the skin of the young domestic pig, Nature. 1962 Jan 20:193:293-4., link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14007593/
- Moist Wound Healing with Commonly Available Dressings, Adv Wound Care (New Rochelle). December 2021; 10(12): 685–698., link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8568799/
- Innovative approaches in wound healing: trajectory and advances, Artificial Cells, Nanomedicine, and Biotechnology, Volume 41, 2013 – Issue 3, link: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/21691401.2012.716065
Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.