Măsuri de prim-ajutor pentru arsuri minore

Fie că ne expunem prea mult la soare sau atingem accidental un obiect fierbinte, uneori ajungem să ne confruntăm cu arsuri minore. Este important ca în astfel de cazuri să știm care sunt principalele măsuri de prim-ajutor pentru arsuri minore, pentru îngrijirea corectă a zonei afectate și prevenirea complicațiilor.

Ce sunt arsurile minore?

Arsurile minore includ arsurile de grad I sau II A superficiale.

  • Arsurile de grad I sunt destul de frecvente și apar după contactul cu un obiect fierbinte, lichid fierbinte etc. Arsurile solare pot fi, de asemenea, arsuri de gradul I. Spre deosebire de arsurile de gradul II profunde sau III, care sunt mai severe, arsurile de gradul I implică doar stratul superior al pielii, epiderma. Pielea poate fi roșie și dureroasă și este posibil să apară un edem local ușor.
  • Arsurile de grad II se extind la nivelul dermul și pot fi superficiale sau profunde. În cazul celor superficiale se formează vezicule cu lichid, durerea este vie, iar exsudatul abundent. Arsurile de grad II profunde prezintă vezicule (flictene) şi escară, edem perilezional important, exsudat moderat, inflamaţie locală intensă, durere intensă și necesită îngrijire specializată, din partea unui medic.

Majoritatea arsurilor minore pot fi tratate acasă. Cu toate acestea, este important să știm ce trebuie să facem când apar astfel de situații. Deși arsurile de gradul I nu sunt la fel de grave ca arsurile de grad superior, se pot complica și infecta și pot lăsa cicatrici dacă nu sunt tratate corespunzător.

Primul pas în tratarea și gestionarea unei arsuri este să determinăm dacă arsura este una minoră sau majoră. Acest lucru va dirija acțiunea și tratamentul. Analizați când de profundă este arsura, ce zonă de piele afectează și dacă ulterior apar semne de infecție.

PRIM AJUTOR PENTRU ARSURI MINORE 

În primă etapă se recomandă îndepărtarea de sursa de căldură ce a provocat arsura. Acest pas este esențial indiferent de tipul arsurii. Dacă suspectați că este vorba despre o arsură mai severă, solicitați asistență medicală de urgență. Arsurile de gradul I se vindecă de obicei spontan. Cu toate acestea, dacă arsura de gradul I este pe suprafață mare, dacă victima este copil, sugar sau persoană în vârstă sau dacă suspectați că arsura este mai gravă, mergeți imediat la medic.

În caz de arsuri minore, iată care sunt măsurile de prim ajutor și de gestionare a problemei:

  • Răciți zona cu apă rece sau aplicați comprese reci și umede. Mențineți zona sub jet de apă rece (NU gheață) timp de aproximativ 5-20 minute. Se consideră că expunerea la apă rece pentru aproximativ 20 minute reduce profunzimea leziunii. NU aplicați gheață – poate afecta și mai mult țesutul.
  • Îndepărtați îmbrăcămintea, bijuteriile sau alte obiecte strânse din zona arsă. Încercați să faceți acest lucru rapid și ușor, înainte ca zona să se umfle. Dacă se formează vezicule, nu le spargeți, deoarece se pot infecta. Dacă acestea se sparg, curățați ușor zona cu apă și săpun, uscați, de preferat, cu o compresă sterilă sau pansament curat și aplicați un unguent cu antibiotic.
  • După ce zona arsă este răcită, aplicați un produs pe baza de aloe vera, care hidratează zona și reduce disconfortul. NU aplicați unt, albuș de ou, pastă de dinți sau orice alt remediu popular.
  • Poate fi util să aplicați un unguent cu antibiotic pentru a reduce riscul de infecție, la recomandarea medicului sau a farmacistului. Cercetările au arătat că rănile cauzate de arsuri se vindecă mai bine într-un mediu umed – acest lucru favorizează reepitelizarea și previne deshidratarea celulară. Acest mediu umed este cel mai bine asigurat prin aplicarea unui agent topic, de tipul unguentului pentru a reduce pierderea de apă. De asemenea, un agent topic poate reduce durerea, poate favoriza vindecarea și poate preveni infecțiile cutanate.
  • Consumați suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea.

Dacă arsura nu prezintă semne de ameliorare după 48 ore sau dacă se agravează, solicitați ajutor medical de specialitate. Odată ce arsura se vindecă, protejați zona de soare pentru minimizarea cicatricilor și a hiperpigmentării, deoarece roșeața unei arsuri persistă uneori săptămâni întregi.

Rețineți! 

Solicitați asistență medicală chiar și în cazul unei arsuri minore în următoarele cazuri:

  • arsura este mai mare decât dimensiunea palmei persoanei în cauză;
  • arsura afectează un copil sau o persoană în vârstă;
  • acoperă complet un deget, cotul sau genunchiul;
  • este asociată cu febră, decolorarea pielii sau durere severă;
  • suspectați că arsura este profundă;
  • prezintă semne de infecție.

Care este evoluția unei arsuri minore?

Organismul reacționează diferit la arsuri față de alte tipuri de răni sau leziuni. Pielea va părea uscată pe măsură ce se vindecă. De asemenea, poate fi mai închisă la culoare sau mai deschisă față de cum era înainte. Cu excepția arsurilor de grad I, se formează de obicei vezicule, iar riscul de infectare crește. Arsurile de gradul I provoacă durere și roșeață timp de câteva ore dacă se răcesc imediat după producerea arsurii sau durerea poate persista 1-2 zile. Pielea se poate descuama în câteva zile. Arsurile de gradul I se vindecă în mod normal în decurs de 5-10 zile și nu lasă cicatrici.

Surse foto: Shutterstock

Referințe:

  • Burn classification, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539773/
  • First degree burn, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442021/
  • Taking care of burns, link: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2000/1101/p2029.html
  • Outpatient burns: prevention and care, link: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2012/0101/p25.html
  • First aid and treatment of minor burns, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC428524/
  • Initial first aid treatment for minor burns, link: https://ameriburn.org/wp-content/uploads/2017/05/burnfirstaid.pdf

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

 

Scroll to Top
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.