Ce conține Zinba®?

Zinba® conține două antibiotice, zinc bacitracină şi sulfat de neomicină, care distrug bacteriile sensibile, ce pot determina diferite tipuri de infecţii ale pielii.

De ce este util să aplic Zinba® imediat după o leziune la nivelul pielii?

Zinba® poate preveni infecțiile rănilor superficiale ale pielii, datorită spectrului antibacterian larg determinat de acțiunea sinergică a bacitracinei și neomicinei. Forma farmaceutică de unguent permite menținerea unui mediu umed care favorizează vindecarea mai rapidă, comparativ cu mediul uscat (expunerea rănii la aer liber).

Cum acționează Zinba® în prevenirea infecțiilor de la nivelul pielii?

Cele două componente ale unguentului, sulfatul de neomicină şi zinc bacitracina sunt două antibiotice cu efect bactericid, care au o potenţă mare și acționează sinergic. Acestea distrug bacteriile sensibile, ce pot cauza diferite tipuri de infecții cutanate.

Cum și ce cantitate de Zinba® trebuie să aplic?

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. După o curăţare prealabilă a zonei afectate, aplicaţi crema local de 2-4 ori pe zi, în strat subţire. Spălaţi-vă pe mâini înainte și după utilizare. Dacă este necesar, se poate folosi şi sub pansamente la recomandarea medicului. Doza maximă aplicată local nu trebuie să depăşească 1 gram neomicină pe zi, adică echivalentul a 200 de grame unguent Zinba® (10 tuburi), din cauza riscului de apariţie a reacţiilor adverse sistemice.

Cât timp pot folosi Zinba®?

Durata tratamentului este de până la 7 zile. Dacă nu aţi observat niciun semn de ameliorare în decurs de 5 zile de tratament cu Zinba®, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Utilizarea frecventă a produsului Zinba® poate duce la instalarea rezistenței la antibiotice?

Rezistența la antibiotice se poate dezvolta atunci când acestea sunt utilizate în exces şi incorect (ca timp, frecvenţă de administrare, agent patogen ţintit). Pentru a preveni apariţia rezistenţei în cadrul utilizării topice a antibioticelor, acestea se folosesc numai pentru perioade scurte, adică până la vindecarea rănii, și numai conform instrucțiunilor.

Se poate utiliza Zinba® la copii?

Zinba® este potrivit pentru adulți și copii cu vârsta peste 2 ani. Acest medicament este contraindicat copiilor sub vârsta de 2 ani.

Se poate utiliza Zinba® la vârstnici?

Zinba® fi utilizat la persoanele în vârstă. Se recomandă prudenţă în cazurile în care există o afectare a funcţiei renale, deoarece cantitatea de sulfat de neomicină absorbită la nivelul organismului poate fi semnificativă în cazul aplicării medicamentului pe leziuni deschise sau cu suprafață mare.

În ce situații nu trebuie să folosesc Zinba®?

Nu utilizați dacă sunteți alergic la zinc bacitracină și/sau sulfat de neomicină, la alte tipuri de antibiotice aminoglicozide înrudite sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (lanolină, vaselină), dacă aveți afecțiuni severe ale inimii sau ale rinichilor, dacă aveți leziuni (arsuri) sau răni adânci deschise, dacă aveți afecțiuni ale urechilor. Nu utilizați la nivelul ochilor și nu aplicați  la nivelul sânilor în timpul alăptări. Nu este indicat copiilor sub 2 ani.

Pot utiliza Zinba® în timpul sarcinii?

Dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Nu este recomandat să utilizaţi acest medicament în timpul sarcinii. Sulfatul de neomicină din compoziția acestui unguent poate fi absorbit în circulaţie şi trece prin placentă.

Pot utiliza Zinba® în timpul alăptarii?

Dacă alăptaţi, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Deoarece nu se cunoaşte dacă neomicina este excretată în laptele matern, trebuie luată o decizie adecvată de a întrerupe fie alăptarea, fie administrarea medicamentului în timpul alăptării, în funcţie de importanţa medicamentului pentru mamă.

Zinba® afectează capacitatea de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje grele?

Nu se cunosc efectele bacitracinei şi neomicinei asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

În timpul tratamentului cu Zinba® trebuie evitată expunerea la soare?

Din cauza riscului de fotosensibilizare, în timpul tratamentului cu Zinba®, evitaţi expunerea directă la soare şi la radiaţii ultraviolete şi întrerupeţi tratamentul în cazul apariţiei unei reacţii adverse manifestată prin înroşirea pielii.

Se poate folosi Zinba® în caz de afecțiuni renale sau hepatice?

Înainte să utilizați Zinba® adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă ştiţi că aveţi o afecţiune renală sau hepatică. În timpul tratamentului, mai ales dacă este îndelungat, urmăriţi orice reacţie ce ar putea să indice o afectare a rinichilor (urinare în cantitate redusă, sete excesivă, urme de sânge în urină) sau o afectare a auzului (reducerea  sau pierderea auzului, zgomote în urechi, senzaţie de presiune în urechi, pierderea percepţiei sunetelor înalte).

Ce trebuie să fac dacă pe durata tratamentului cu Zinba® inflamația se intensifică?

Dacă apar semne de intensificare a inflamaţiilor de la nivelul leziunilor tratate (umflare, roşeaţă, senzaţie de caldură) sau de infecţie dată de ciuperci sau virusuri (infecţie fungică/infecţie virală), adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Ce trebuie să fac dacă pe durata tratamentului cu Zinba® apar reacții adverse?

Dacă observaţi apariţia oricăror reacţii alergice în timpul tratamentului cu Zinba®, întrerupeţi utilizarea acestui medicament și adresați-vă medicului sau farmacistului. Reacțiile alergice pot include erupții cutanate, mâncărime, dificultăți la respirație sau umflarea feței, buzelor, gâtului sau limbii.

Pentru a raporta o reacție adversă suspectată la acest medicament, ne puteți contacta direct la numărul dedicat pentru Farmacovigilență +40 728 199 834 sau pe e-mail la sigmedumane@antibiotice.ro.

De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse, menționate sau nu în prospect, direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucureşti 011478 – RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro

Zinba® interacționează cu alte medicamente?

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Adresaţi-vă medicului dacă luaţi următoarele medicamente: 

  1. Relaxante musculare, somnifere sau anestezice;

În acest caz utilizarea acestor medicamente împreună cu Zinba pot accentua slăbiciunea musculară. E bine să anunţaţi înaintea unei intervenţii chirurgicale dacă aţi folosit Zinba unguent.   

  1. Antibiotice (cefalosporine sau alte aminoglicozide) şi diuretice (furosemid, acid etacrinic);

Utilizarea acestora împreună cu Zinba pot determina accentuarea efectelor nedorite asupra rinichilor sau afectarea auzului.

Ce se întamplă dacă utilizez mai mult Zinba® decât trebuie?

Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Este posibil să apară reacţii adverse de afectare renală (urinare în cantitate redusă, sete excesivă, urme de sânge în urină) sau o afectare a auzului (reducerea sau pierderea auzului, zgomote în urechi, senzaţie de presiune în urechi, pierderea percepţiei sunetelor înalte).

Ce se întamplă dacă intrerup tratametul mai repede decât mi-a recomandat medicul?

Dacă întrerupeţi tratamentul mai devreme decât v-a fost recomandat, există riscul să nu vă vindecaţi şi să reapară infecţia determinată de bacterii rezistente la acţiunea acestor antibiotice: zinc bacitracină şi/sau sulfat de neomicină.

Ce se întamplă daca înghit accidental din acest medicament?

Acest medicament este destinat utilizării topice. Din acest motiv riscul de ingerare este mult diminuat. Totuși, în cazul în care înghiţiţi accidental acest medicament, spuneţi imediat medicului dumneavoastră şi acesta va recomanda tratamentul necesar.

Ce se întamplă dacă medicamentul îmi intră din greșeală în ochi?

Dacă medicamentul v-a intrat din greşeală în ochi, clătiţi imediat ochii, din abudenţă, cu apă rece. Adresaţi-vă medicului dacă continuaţi să prezentaţi disconfort.