Foliculita este o afecțiune localizată la nivelul pielii și se caracterizeză prin inflamarea foliculilor de păr. Este cauzată de o infecție, de lezarea fizică a pielii sau de iritații chimice. Foliculita ușoară se vindecă de obicei fără probleme în câteva zile cu unele măsuri de îngrijire de bază. Infecțiile mai severe sau recurente pot necesita medicamente pe bază de prescripție medicală.
Semne și simptome foliculită
Simptomele variază în funcție de tipul și severitatea foliculitei. Foliculita se poate dezvolta pe orice parte a corpului care prezintă fire de păr, dar este mai probabil să apară pe umeri, gât, fese sau axilă. Se prezintă ca mici puncte roșii sau pustule, sensibile și dureroase, la nivelul foliculilor de păr. Inflamația poate fi superficială sau profundă.
Semne și simptome foliculită:
- mici bubițe, umflături sau colecții purulente în jurul foliculilor de păr;
- mici vezicule pline cu puroi care se sparg ulterior și se formează crustă;
- prurit și senzație de arsură la nivelul pielii;
- sensibilitate și disconfort.
Cauze și factori de risc foliculită
Foliculita poate fi o afecțiune ușoară, de scurtă durată sau o problemă gravă, pe termen lung. Cauza exactă a foliculitei este adesea neclară, dar sunt anumiți factori de risc – transpirația, traumatismele la nivelul pielii, fricțiunea și ocluzia foliculilor de păr în urma utilizării anumitor produse topice emoliente sau steroizi topici. Poate provoca simptome precum roșeață, senzație de arsură, prurit și apariția unor vezicule mici, asemănătoare acneei.
Există două forme principale de foliculită – foliculita neinfecțioasă și foliculita infecțioasă. Foliculita în urma epilatului sau bărbieritului este numită de obicei pseudofoliculită și este cauzată de fire de păr crescute sub piele.
Multe cazuri de foliculită sunt date de o infecție bacteriană la nivelul foliculului de păr – la nivel superficial sau mai profund. Foliculită bacteriană superficială este de obicei cauzată de Staphylococcus aureus. Pot exista și alte forme mai severe de foliculită, cauzate de alte tipuri de bacterii.
Tratament foliculită
Cazurile ușoare de foliculită pot fi adesea tratate acasă, dar infecțiile mai severe trebuie evaluate și tratate de un medic dermatolog. De obicei, simptomele foliculitei ușoare se ameliorează în câteva zile fără niciun tratament specific. Cu toate acestea, în unele cazuri, această afecțiune se poate agrava, provocând inclusiv apariția unui furuncul.
- Epilarea și foliculita – Dacă se crede că foliculita este legată de epilat cu ceară sau de alte tehnici de îndepărtare a părului, singurul remediu sigur este evitarea oricăror metode de îndepărtare a părului pentru o perioadă de aproximativ 3 luni sau mai mult, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil. Dacă epilarea este necesară, atunci se recomandă să folosiți un aparat electric de ras și să nu îndepărtați firele de păr chiar de la baza lor – să lăsați o lungime de minimum 1 mm. Dacă îndepărtăm firele de păr prea aproape de nivelul pielii, crește riscul de fire de păr crescute sub piele.
Iată câteva recomandări pentru cazurile ușoare de foliculită:
- Spălați zona cu apă caldă și un săpun antibacterian de două ori pe zi. Uscați-vă cu un prosop curat de fiecare dată. Nu folosiți prosoape în comun cu alte persoane.
- Evitați epilarea zonei afectate. Mai ales dacă foliculita a fost cauzată de epilat cu ceară, cu lama sau de o altă formă de îndepărtare a părului, cel mai bine este să lăsați părul să crească până când foliculita trece.
- Aplicați o cremă sau un unguent cu antibiotic care se poate elibera de la farmacie fără prescripție medicală. Dacă foliculita provoacă mâncărimi, aplicați și o loțiune antipruriginoasă sau o cremă cu hidrocortizon, la recomandarea medicului sau a farmacistului.
- Compresele calde și umede aplicate de câteva ori pe zi pot calma pielea și pot reduce pruritul.
- NU zgâriați pielea și nu stoarceți coșulețele.
- Nu aplicați creme, loțiuni, parfumuri sau alte produse iritante pe zona cu foliculită.
- Purtați haine mai largi, pentru a evita fricțiunea dintre piele și îmbrăcăminte.
Pentru cazurile mai severe de foliculită este important să mergeți la medic. Medicul poate prescrie un antibiotic topic sau un alt tip de tratament. Antibioticele orale de obicei nu sunt necesare decât dacă infecția este severă sau recurentă.
Cum prevenim foliculita?
Iată câteva recomandări care pot fi de ajutor pentru prevenirea foliculitei:
- Mențineți o bună igienă a pielii zi de zi. Purtați haine largi, confortabile, din materiale respirabile și schimbați îmbrăcămintea dacă transpirați, mai ales după antrenamente fizice. Evitați să folosiți în comun cu alte persoane prosoape, haine sau aparate de ras.
- Nu utilizați produse de îngrijire a pielii iritante, dure, cu parfumuri, alcool sau alți iritanți. Nu folosiți produse de îngrijire a pielii care înfundă porii.
- Exfoliați pielea înaintea procedurilor de epilare.
- Dacă aveți o predispoziție pentru foliculită, optați pentru utilizarea unui aparat de ras electric pentru a nu îndepărta firele de păr chiar de la baza lor. Dacă folosiți aparate de ras cu lamă, utilizați la fiecare sesiune de epilat un aparat nou.
În caz de foliculită recurentă, care nu poate fi prevenită prin măsurile prezentate anterior, poate fi recomandată îndepărtarea părului prin metode de epilare definitivă (laser, IPL, electroliză etc.).
Surse foto: Shutterstock
Referințe:
- Folliculitis, link: https://dermnetnz.org/topics/folliculitis
- Acne-like breakouts could be folliculitis, link: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/folliculitis
- Folliculitis, link: https://patient.info/skin-conditions/skin-rashes/folliculitis
- Folliculitis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547754/
- Folliculitis, link: https://www.healthdirect.gov.au/folliculitis
Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.