Tratamentul este extrem de important când vorbim despre infecțiile bacteriene la nivelul pielii. Este important ca astfel de probleme să fie identificate la timp, diagnosticate și tratate corespunzător. Iată ce implică tratamentul infecțiilor bacteriene cutanate.
Cum recunoaștem o infecție bacteriană la nivelul pielii?
Semnele și simptomele de infecție bacteriană la nivelul pielii depind de tipul exact de infecție, de severitate, cauze și localizare. De obicei, însă, simptomele de infecție bacteriană cutanată includ:
- roșeață;
- umflare;
- sensibilitate și durere;
- scurgeri gălbui sau cu puroi;
- piele caldă în jurul rănii sau leziunii.
Dacă o rană nu pare să se vindece corespunzător sau se agravează, poate fi un semn de infecție. În caz de rană infectată, de obicei se intensifică durerea, roșeața și edemul.
Etape în vindecarea rănilor
Există patru etape în procesul de vindecare a rănilor:
- Hemostaza – faza de coagulare sau oprirea sângerării;
- Etapa inflamatorie – corpul eliberează o serie de substanțe chimice în rană, ca citokine și factori de creștere și recrutează celule necesare pentru începerea procesului de reparare;
- Etapa proliferativă – implică refacerea epidermei, formarea de noi vase de sânge (angiogeneză), sinteza matricei extracelulare, contracția și închiderea plăgii;
- Remodelarea sau maturarea – presupune formarea de țesut cicatricial și remodelarea acestuia. Este cea mai lungă parte a procesului, care poate dura între 12 și 24 de luni.
Pentru o vindecare corectă, toate procesele trebuie să aibă loc în ordinea și în intervalul de timp potrivite.
Ce implică tratamentul infecțiilor cutanate bacteriene?
Dacă suspectați o infecție bacteriană la nivelul pielii sau credeți că o rană poate fi infectată, adresați-vă medicului. Medicul va stabili cel mai bun plan de tratament în funcție de tipul specific de infecție.
Rețineți că dacă o infecție a unei plăgi nu este tratată rapid și eficient, se poate răspândi. Pielea din jur poate deveni roșie, umflată și dureroasă. Infecția se poate răspândi în țesuturile mai profunde de sub piele.
Planul de tratament recomandat variază de la o infecție la alta, în funcție de cauză, de localizare și de severitate. Cu toate acestea, primul pas trebuie să fie curățarea rănii, pentru a preveni agravarea infecției și pentru a favoriza vindecarea. Pentru unele tipuri de infecții cutanate bacteriene sunt necesare proceduri de incizii sau drenaj (cum ar fi în caz de abcese ușoare sau furuncule), independent sau în asociere cu tratament cu antibiotic. Tratamentul cu antibiotic pentru infecții cutanate este de obicei local, sub formă de produse topice cu antibiotic – unguent cu antibiotic, gel sau soluție.
Produsele antibiotice topice au în general mecanisme specifice de acțiune și un spectru larg de activitate antimicrobiană. În cazul infecțiilor severe sau persistente medicul poate recomanda administrarea unui antibiotic oral sau chiar injectabil. Pentru astfel de situații se recomandă identificarea bacteriilor responsabile de infecție, prin efectuarea unei culturi microbiene, urmată de antibiogramă, astfel încât să se administreze un antibiotic cu spectru de acțiune potrivit.
Surse foto: Shutterstock
Referințe:
- Bacterial skin infections, link: https://dermnetnz.org/topics/bacterial-skin-infections
- Staph skin infection, link: https://www.healthdirect.gov.au/staph-skin-infection
- Skin infections, link: https://www.cdc.gov/antibiotic-use/skin-infections.html
Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.