Micile răni sau leziuni fac parte din viața noastră deseori, oricât am încerca să le evităm. Este important în astfel de situații să știm cum să intervenim și ce măsuri să luam pentru a favoriza vindecarea leziunilor cutanate și să prevenim agravarea.
Procesul normal de vindecare a rănilor
Pielea noastră reprezintă aproximativ 16% din greutatea totală a corpului, fiind totodată și cel mai mare organ. Este ca un scut de apărare împotriva agenților mecanici, chimici și biologici și a radiațiilor ultraviolete. Pe lângă menținerea homeostaziei, pielea protejează organismul de factorii de mediu. De asemenea, asigură reglarea temperaturii corpului.
Leziunile cutanate pot fi cauzate de traumatisme, arsuri, intervenții chirurgicale etc. Pot fi acute sau cronice, în funcție de durata procesului de vindecare a pielii. Organismul începe să repare o rană imediat după oprirea sângerării și procesul poate continua zile, săptămâni, luni sau chiar ani, în funcție de leziune.
- Procesul de vindecare a unei răni cutanate urmează un model previzibil.
Iată ce implică cele 4 etape de vindecare a rănilor:
1. Hemostaza
Hemostaza este prima etapă când vorbim despre vindecarea leziunilor cutanate. Scopul organismului în această etapă este oprirea sângerării. Sângele începe să se coaguleze și se formează un „dop” pentru a închide rana. Vasele de sânge din jurul plăgii se îngustează, lucru ce scade cantitatea de sânge care se pierde. Această etapă din procesul de vindecare a rănilor are loc destul de repede – de obicei în câteva minute. Știm că această etapă are loc eficient dacă rana a încetat să mai sângereze după maximum 5 minute de la apariția leziunii.
2. Inflamaţia
Etapa inflamatorie este a doua fază a vindecării rănilor. Scopul acestei etape este de a curăța rana, pregatind-o pentru procesul de refacere. Organismul elimină bacteriile și resturile celulare sau de țesut necrozat, ce ar putea împiedica vindecarea corespunzătoare a rănilor, formând în același timp o barieră împotriva infecțiilor. Începe imediat după oprirea sângerării și durează aproximativ 3-4 zile.
Indiciile că această etapă se desfășoară corespunzător includ apariția unor semne ca edem, roșeață sau durere în timp ce rana se vindecă. De asemenea, pielea poate fi caldă la atingere și este posibil să apară un lichid limpede în jurul rănii. Toate acestea sunt semne că stadiul inflamator în procesul de vindecare este în curs de desfășurare. → Inflamația este importantă pentru vindecarea rănilor, deoarece ajută la controlul sângerării și la prevenirea infecțiilor. Însă, dacă inflamația persistă, poate fi un semn că anumiți factori împiedică procesul de vindecare.
3. Proliferare
A treia etapă în vindecarea leziunilor cutanate este etapa proliferativă și atunci începe procesul de reconstrucție. „Proliferativ” înseamnă că celulele se înmulțesc și se răspândesc – și acesta este un lucru benefic, deoarece corpul folosește aceste celule pentru a repara rana. Formarea colagenului favorizează închiderea rănii. Se formează țesut nou la locul rănii, de obicei roz sau roșiatic și neuniform ca textură. Se formează, de asemenea, noi vase de sânge, astfel încât noul țesut să primească suficient oxigen și substanțe nutritive. Această etapă apare la aproximativ 4 zile post-lezare și durează aproximativ 21 de zile.
4. Remodelarea
Remodelarea începe după refacerea epidermei și durează între 6 luni și 2 ani post-leziune, în funcție de tipul de cicatrice formată. Implică mai ales contracția rănii și formarea de țesut cicatricial. Scopul acestei etape este de a consolida țesutul nou format. Chiar dacă rana este închisă și pare vindecată la sfârșitul etapei proliferative, este nevoie de timp pentru ca pielea să devină suficient de puternică și mai flexibilă. Cu toate acestea, țesutul nou format nu este de obicei la fel de puternic precum cel anterior, sănătos – pielea vindecată are în general doar 80% din rezistența pielii nevătămate.
Cât durează ca o rană să se vindece?
Durata vindecării unei răni depinde de cât de mare sau profundă este leziunea. Uneori poate dura până la câțiva ani pentru ca o rană să se vindece complet. Timpul de vindecare variază și în funcție de tipul rănii, starea generală de sănătate a individului și eficacitatea îngrijirii rănilor. În general, rănile minore, cum ar fi tăieturile superficiale sau abraziunile, se pot vindeca în 1-2 săptămâni. Rănile mai profunde sau cele care necesită suturi sau intervenții medicale se pot vindeca complet mai greu, în câteva săptămâni, luni sau chiar ani.
Ce factori pot influența vindecarea rănilor?
Vindecarea rănilor este un proces multifazic dinamic și specializat pentru repararea țesutului afectat printr-un mecanism intrinsec. Vindecarea rănilor, ca proces biologic normal la nivelul corpului, are loc în cele patru faze menționate mai sus: hemostază, inflamație, proliferare și remodelare. Pentru ca o rană să se vindece eficient, toate cele patru etape trebuie să aibă loc în ordinea și intervalul de timp adecvat.
O serie de factori pot interfera cu una sau mai multe etape ale acestui proces, determinând astfel vindecarea necorespunzătoare sau afectată a rănilor.
- Factorii care pot încetini procesul de vindecare a rănilor includ:
- infecția – dacă apare o infecție cutanată, vindecarea va fi întârziată, deoarece organismul luptă cu infecția în loc să vindece rana;
- hemoragia – sângerarea persistentă nu va permite inițierea procesului de reparare;
- alimentația deficitară – alimentația deficitară poate priva organismul de nutrienții de care are nevoie pentru vindecarea rănii, cum ar fi vitamina C, zinc și proteine;
- prezența anumitor afecțiuni medicale – cum ar fi diabetul, anemia și unele boli vasculare care restricționează fluxul de sânge în zonă sau orice tulburare care afectează sistemul imunitar;
- vârsta – rănile tind să se vindece mai lent odată cu înaintarea în vârstă;
- administrarea anumitor medicamente – anumite medicamente sau tratamente utilizate în gestionarea unor afecțiuni medicale pot interfera cu procesul de vindecare al organismului;
- fumatul – fumatul afectează vindecarea și crește riscul de complicații.
Recomandări pentru a favoriza vindecarea rănilor
Pot fi benefice o serie de recomandări pentru favorizarea vindecării rănilor și reducerea riscurilor de complicații, încât procesele naturale de vindecare ale organismului să se desfășoare corespunzător. Îngrijirea adecvată a rănilor este principalul mod prin care putem favoriza vindecarea leziunii.
Iată care sunt principalele recomandări:
Curățați atent rana
În primul rând, este esențial să curățăm atent rana, deoarece orice urme de murdărie, praf sau impurități pot întârzia vindecarea sau pot duce la complicații, în special infecții. Spălați rana cu apă curată și săpun și clătiți cu ser fiziologic, pentru a îndepărta murdăria și impuritățile. Evitați să folosiți antiseptice pe bază de alcool sau apă oxigenată, deoarece acestea pot deteriora țesuturile sănătoase.
Reduceți riscul de infecții cutanate bacteriene
Infecțiile cutanate bacteriene pot întârzia vindecarea rănilor și pot duce la complicații. Poate fi necesar să aplicați un unguent cu antibiotic pentru a preveni infecțiile.
Acoperiți rana
Protejați rana de murdărie și bacterii acoperind-o cu un pansament steril, bandaj sau plasture. Acest lucru creează și un mediu umed ce favorizează vindecarea. Rănile se pot vindeca mai repede atunci când sunt îngrijite corect și menținute într-un mediu umed. Ideea că trebuie să lăsăm rana „să se usuce la aer” este o concepție greșită comună. Mediul umed nu numai că accelerează vindecarea, dar în plus reduce și riscul de apariție a crustelor și cicatricilor.
Schimbați frecvent pansamentul
De obicei, pansamentele, bandajele sau plasturii trebuie schimbați zilnic sau cel mult la două zile din motive de igienă. Este important să schimbați bandajele sau plasturii pentru a menține zona curată și pentru a reduce riscul de infecții. Se recomandă de obicei să mențineți rana acoperită până la vindecarea completă, dar indicațiile pot varia în funcție de fiecare caz în parte – motiv pentru care este recomandat să solicitați sfatul medicului.
Când solicităm sfatul medicului?
Deși majoritatea rănilor minore se vindecă de la sine și pot fi îngrijire și tratate acasă, uneori este important să solicităm sprijin medical pentru a asigura o vindecare corectă și pentru a preveni infecțiile. Solicitați ajutor medical de specialitate dacă:
- rana este profundă, extinsă sau are margini neuniforme;
- suspectați o fractură;
- rana nu poate fi curățată eficient;
- rana este la nivelul feței;
- a fost cauzată de o mușcătură de animal sau de om;
- nu se vindecă așa cum ar trebui;
- a implicat un obiect din metal sau un obiect ruginit;
- prezintă semne de infecție;
- zona din jurul rănii este amorțită.
Surse foto: Shutterstock
Referințe:
- Factors affecting wound healing, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2903966/
- Skin Acute Wound Healing: A Comprehensive Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6582859/
- Innovative Treatment Strategies to Accelerate Wound Healing: Trajectory and Recent Advancements, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9367945/
- Wounds, how to care for them, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/wounds-how-to-care-for-them
Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.