Există mai multe tipuri de infecții bacteriene ce pot să apară la nivelul pielii, care pot varia ca simptome, cauze sau severitate. Iată care sunt principalele tipuri de infecții bacteriene la nivelul pielii și ce cauze pot avea.
Care sunt cauzele infecțiilor bacteriene cutanate?
Infecțiile cutanate apar atunci când diferiți agenți patogeni pătrund în piele și proliferează, cauzând semne și simptome specifice – durere, edem, inflamație etc. Unele infecții afectează o zonă mică la suprafața pielii, în timp ce altele pot fi mai profunde sau se pot răspândi pe o zonă mai mare. Infecțiile cutanate pot fi cauzate de:
- Bacterii – infecție cutanată bacteriană;
- Virusuri – infecție cutanată virală;
- Fungi – infecție cutanată fungică.
Infecțiile bacteriene la nivelul pielii sunt cauzate de bacterii – acestea pătrund prin foliculii de păr sau prin fisurile de la nivel cutanat ce rezultă din zgârieturi, înțepături, incizii, arsuri, arsuri solare, mușcături de animale sau insecte, răni și afecțiuni preexistente ale pielii. Unele infecții bacteriene sunt ușor de tratat cu măsuri de îngrijire și produse topice cu antibiotic, dar alte infecții necesită un antibiotic oral sau chiar injectabil. Infecțiile cutanate bacteriene pot fi cauzate de mai multe tipuri de bacterii, dar de obicei sunt produse de Staphylococci spp. sau Streptococci spp.
Simptomele comune ale infecțiilor bacteriene cutanate includ:
- roșeață;
- prurit;
- durere și sensibilitate.
Tratamentul depinde de cauza și severitatea infecției. Pentru infecțiile bacteriene minore ale pielii se utilizează de obicei un unguent antibiotic. Infecțiile bacteriene mai grave sau persistente necesită uneori antibiotice orale, intravenoase sau intramusculare. Este important și să luăm măsuri pentru îngrijirea corectă a pielii sau a zonelor infectate.
Principalele tipuri de infecții bacteriene la nivelul pielii
Iată care sunt principalele tipuri de infecții cutanate bacteriene:
- foliculită bacteriană;
- celulită infecțioasă;
- furuncule și carbuncule;
- impetigo;
- panarițiu.
Impetigo este o infecție bacteriană cutanată, mai frecventă la copiii și la adulții cu imunitate scăzută. Există două forme: impetigo bulos și impetigo non-bulos. Impetigo este cauzat în principal de Staphylococcus aureus sau streptococi. Simptomele includ în principal prezența unor pustule, alături de limfadenopatie sau umflarea ganglionilor limfatici. Tratamentul include spălarea cu atenție a zonei afectate cu apă caldă și săpun, înmuierea crustelor timp de 10-15 minute pentru a facilita îndepărtarea lor, utilizarea unui prosop pentru tamponarea zonei, ideal de unică folosință, precum și folosirea unui antiseptic local și a unui unguent cu antibiotic.
Foliculita bacteriană este o inflamație la nivelul foliculilor de păr, cauzată de o bacterie, mai ales Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Proteus spp și Pseudomonas spp. Simptomele depind de severitatea infecției, dar pot include mici umflături albe la nivelul foliculilor de păr, pline cu puroi. Factorii de risc pentru foliculită bacteriană includ anumite metode de îndepărtare a firelor de păr, precum epilare cu ceară sau folosirea aparatelor de ras, purtarea de îmbrăcăminte prea strânsă, folosirea de corticosteroizi topici etc.
Furunculul și carbunculul sunt forme mai severe de foliculită. Un furuncul este o masa fermă, însoțită de edem, sensibilitate și durere, cu material purulent, ce se poate forma la nivelul unui folicul de păr. De obicei este cauzat de S. aureus. Un carbuncul este un agregat de foliculi de păr infectați ce formează mase dure, dureroase, cu edem și eritem, uneori asociat cu febră și stare de rău general.
Celulita infecțioasă este o infecție cutanată cauzată de o bacterie. Infecția este la nivel mai profund și de obicei apare la nivelul membrelor. Semnele și simptomele includ roșeță, edem, căldură locală, durere și sensibilitate.
Panarițiu este o infecție cutanată ce apare la nivelul bazei unghiei, în special zona cuticulei. Este dată de pătrunderea bacteriilor la nivelul țesutului, în general în urma unor tăieturi sau zgârieturi, inclusiv date de manichiură sau pedichiură efectuată necorespunzător sau folosind instrumente neigienizate.
Rănile infectate sau plăgile infectate prezintă simptome precum roșeață și inflamație, sensibilitate, durere și puroi sau supurație. O plagă infectată se vindecă mai greu și cu riscuri mai mari de a rezulta o cicatrice inestetică. Orice tip de rană se poate infecta, chiar și una minoră, dacă nu este îngrijită corespunzător.
Surse foto: Shutterstock
Referințe:
- Common Bacterial Skin Infections, link: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2002/0701/p119.html
- Skin and Wound Infections: An Overview, link: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/1998/0515/p2424.html
- What are common types of bacterial skin infections?, link: https://www.uhhospitals.org/health-information/health-and-wellness-library/article/adult-diseases-and-conditions-v0/other-bacterial-skin-infections
- Microbial Infections of Skin and Nails, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8301/
- Bacterial skin infections, link: https://dermnetnz.org/topics/bacterial-skin-infections
Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.